Skaffa rätt musikutrustning

 Inspelningstudio för musik med isolering och inspelningsmaterial

Idag räcker det inte att bara spela ett instrument såvida man inte ska ingå i en orkester och lyda dirigenten. Musiker nuförtiden har ofta en egen studio och behöver då skaffa sin egen utrustning för att kunna jobba ostört. I slutändan är det viktigt att resultatet även förmedlar den rätta känslan och då krävs bra datautrustning, ljudisolering och ett bra inspelningsprogram. Innan man investerar massor av pengar i bra utrustning kan det vara klokt att ha en hum om vad som passar en själv. Då kan man först hyra både instrument och andra delar innan man senare köper det själv. Dessutom kan det vara en bra idé att besöka en äkta inspelningsstudio och prova sig fram för innan man tar steget att bygga en egen studio. På så sätt är man säker.

Ljudisolera

När man talar om ljudisolering menar man inom musikspråket en Akustisk behandling. Genom att ljudisolera rummet gör du det möjligt att kunna skapa ett tydligt, skarpt och klart ljud i rummet som bidrar till en mer efterlängtad effekt. Utan ljudisolering är risken stor att ljudet i rummet förträngs eller skapar ett mer svårhanterligt ljud. Rätt akustik i rummet är ett måste när man skapat musik, när man spelar in, gör mastering eller mixar.

På marknaden idag finns det mängder av olika akustiska behandlingar du kan använda dig av. Bland annat kan du finna reflektionsfilter, som kan skärma av runt mikrofonen, och scatter blocks – som dessa båda används effektivt för att manipulera och skapa en unik stämning av ljudet i rummet. Andra givande alternativ är även hörnpaneler, akustiska paneler och andra isoleringsplattor.

Dator och mjukvara

Inspelningsstudio för musik med datorer, mick och hörlurar

Idag kan man skapa en hel orkester bara genom att ha rätt dataprogram. Därför behöver man faktiskt inte ens spela instrument själv. Man måste även ha ett bra redigeringsprogram som man kan ladda ned till sin dator. Med rätt program kan man både skapa sin musik, mixa den och lägga till röster och andra ljudeffekter. Därför är dessa mycket populära hos Dj:s världen över. Många av programmen kan man antingen ladda ned gratis eller köra under en provperiod innan man köper dem.

Välj dator efter behov

När det kommer till själva datorn spelar det ingen större roll om det är en stationär dator, PC eller MAC. Det enda du bör tänka på är att datorn bör vara utrustat med stort minne och att denna dessutom är snabb och pålitligt, samt kan hantera tyngre program. Om du vet om att du kommer förflytta dig mycket och kommer spela in musik på olika plaster rekommenderar vi dig att införskaffa en bärbardator.

Mjukvara

Att veta vilket program man ska använda sig av är inte det lättaste. En del anser att programvaran som ingår vid datorköpet, t.ex. garage band för MAC, duger alldeles utmärkt. Dock är dessa inbyggda program något bristfälliga och mer ansedda för amatörer. Vill man därför satsa på musiken och vill arbeta mer lite mer avancerade program rekommenderar vi Propellerhead Reason och Presonus Studio One – dessa två utmärker sig lite mer och bidrar till det lilla extra.

Propellerhead Reason är en programmjukvara som lämpar sig för den som önskar skapa elektronisk musik och innehåller syntar, trummaskiner, sequencer, effekter och så vidare. Med andra ord är det en komplett mjukvara för elektronisk musik.

Presonus Studio One är ett lite nyare program som är mycket lätthanterligt och väl anpassat för sing- and songwriters. I programmet finner du mänger av användbara verktyg som lätt kan användas för att skapa rätt stämning och ton.

Mikrofon

Mikrofone med ett puffskydd framför

Mikrofoner finns i olika varianter. Dels den man håller i handen som på den gamla goda tiden, dels den minimala som man fäster på eller under kläderna som passar vid intervjuer och liknande. Sedan har man även en så kallad shotgun-variant som fästs på kameran. Den som är vanligast för musikaliska sammanhang är dock den förstnämnda. Allt beror på vad man skall göra. Mikrofonen har en stor betydelse för en bra ljudupptagning så det är värt att ha en effektiv modell.

Popfilter

Att införskaffa ett popfilter är att fördra när du köper din mikrofon. Ett popfiler, med andra ord ett puffskydd, eliminerar eventuella puffljud som kan störa inspelningen, samt skyddar mikrofonens känsliga membran.

Mikrofonstativ

Att även införskaffa ett mikrofonstativ bidrar till en bättre inspelning. När du köper ett stativ är bäst att tänka enkelt och köpa ett stativ med bom. Dessa brukar sällan kosta en större summa och du är garanterad en bekvämare inspelning.

Ljudkort

En annan viktig komponent vid musikinspelningar är ett ljudkort. Man stoppar in dem i datorn för att brus och bakgrundsljud inte ska påverka inspelningen för mycket. Ett ljudkort som man köper själv sätter in i datorn är oftast av bättre kvalitet än det som redan är inbyggt i datorn.

Precis som med programmjukvaran kan det vara svårt att veta vilket ljudkort som är det bästa. Som nämna är värt att hoppa den inbygga ljudkortet och istället köpa till ett externt. En personlig favorit, och som vi även rekommenderar, är Personus Audiobox-serien. Detta ljudkort bjuder in till ett renare ljud och dessutom spelas ljudet in utan eventuella fördröjningar.

Ett annat säkert kort är Focusrite Scarlett. Till skillnad från Personus är ljudet dock något sämre men fördelen med detta ljudkort är att den är flexibel och innehåller fler produkter.

Monitorer

Något som många missar när de sätter ihop en hemmastudio är högtalare. Många tror att de enkelt kan använda hemmahögtalaren och installera i studion. Det många dock kanske inte känner till är att en hemmahögtalare är anpassad för att ge den bästa ljudupplevelsen, inte utformad för att en så korrekt ljudbild som möjligt.

Genom att införskaffa sig en monitor, som är specialdesignad för att ge en korrekt ljudbild, får man möjligheten att skapa korrekt och ren musik från grunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *