Musikprojektet för kvinnor

Tjej med svart hår ligger och lyssnar på musik med en rosa bakgrund

Om oss

Musikprojektet kan sägas ha startats upp eftersom kvinnor och tjejer syns för lite på musikscenerna runtomkring i Sverige. Detta vill vi ändra på. Dessutom stödjer projektet på olika sätt kvinnliga musiker, sångerskor eller kvinnliga musikproducenter som önskar skaffa sig ett bredare nätverk och vidareutveckla sin professionella musikaliska karriär. På vägen dit kommer du även knyta många nya kontakter, bygga upp ditt nätverk och lära dig en hel del annat för att lättare etablera dig inom musikbranschen.

Överhuvudtaget borde tjejer och kvinnliga artister backas upp bättre av arrangörer, skivbolag och eventbokare än vad som är fallet idag. Om man undersöker och studerar antalet kvinnliga artister och band på musikfestivaler i Sverige kommer man snabbt inse att jämställdheten lyser med sin frånvaro på Sveriges musikscener och festivaler. Förbättringar har gjorts och alltfler kvinnliga artister bokas idag i jämförelse med tidigare. Dock är det fortfarande en lång väg att gå för att nå siffrorna 50/50. Senaste statistiken från 2016 visar en klar förbättring och ett större antal bokningar av kvinnliga artister och band. Men det räcker inte.

Musiken – är en del av livet

Musik kan skapas av glädje, sorg, ilska, frustration, sexualitet, normbrytande, revolterande eller vad som helst annat som tillhör livet. Sånger, melodier och rytmer som betyder något för åhöraren skall kännas i magen. Det tycker i alla fall vi på som arbetar här. Vi ämnar vara din språngbräda in mot scenljuset, musiken och publiken. Hela konceptet bygger på att vara en informationsplats för att underlätta för tjejer och kvinnor att få uppbackning, skapa kontakter och ge alla kvinnliga artister utökade möjligheter att utveckla ert musikaliska skapande.

Konsultering, workshop och nätverkande

Att få in en fot, att knyta nya kontakter och att vidareutveckla sin musikaliska ådra är alla grundförutsättningar för att lyckas inom musikbranschen. Konsultering och stöttning kommer projektet framförallt att stå för och vara din stöttepelare i musikbranschen. Vi är din hjälpande machete i musikdjungeln och röjer väg för att just du eller ditt band skall få mer speltillfällen, hitta rätt skivbolag och verkligen vara på rätt plats vid rätt tillfälle och bli upptäckta av flera lyssnare!

Starka kvinnor inom musikbranschen i Sverige

I den svenska musikbranschen finns det idag mängder av starka kvinnliga förebilder. Dessa kvinnor har trotsat den mansdominerande branschen och nått toppen. Att se dessa kvinnor, och höra deras historier, ger kvinnor kraft och att veta att dessa finns för oss bidrar till styrka och hopp.

Zara Larsson

Zara Larsson klädd i rosa på scenen

Zara Larsson föddes i Solna, i Stockholm, år 1997. Det var genom Talang 2008 som den unga talangen upptäcktes när hon förtrollade oss alla med Celine Dions My Heart Will Go One. Zara har ägnat sitt liv åt musiken och år 2012 signade hon skivkontrakt med TEN Music Group och gav därmed ut sitt debutalbum Introducing.

Sedan dess har den unga talangen klättrat på karriärstegen, men det har inte varit helt lätt. Sedan 2014 har hon blivit aktivt uppmärksammad för sina feministiska ställningstagande och väckte även en stor debatt i ett inlägg på Instagram – där hon trätt en kondom över sitt ben med budskapet att killars argument om att kondomer är för små inte håller.

Trots mycket hat har Zara stått på sig och har bland annat medverkat som sommarvärd i Sommar med P1. Hon har dessutom släppt en egen H&M-kollektion och fortsätter kampen mot ett jämställt Sverige.

Tove Lo

Tove Lo sjunger på en scen

Den internationella Tove Lo slog igenom 2012 när hon släppte sin första singel Live Ballad. Därefter har framgångarna följt Djursholm-tjejen och det var under 2014 som de internationella framgångarna tog fart. Under 2014 listade Rolling Stone hennes låt Habits som årets 23:e bästa låt, och hiten har dessutom som bäst legat på tredje plats på Billboardlistan.

Sedan genomslaget har Tove Lo vunnit bland annat fyra grammisar, en rockbjörn och Plantinaguitarren och dessutom har hon varit aktiv låtskrivare till andra framstående kvinnliga artister som Zara Larsson, Icona Pop och Ellie Goulding.

Icona Pop

#MissLyckad - Tjejerna från Icona Pop

Icona Pop är popduon som bildades 2009. Tjejerna Aino och Caroline träffades för första gången på en fest och fyra veckor senare hade de skrivit de första låtarna till sin första inspelning. Det var även 2009 som gruppen signade skivkontrakt och 2012 släppte de sin största singel I Love It. Bara ett år senare meddelande Universal Music att singeln sålt guld i USA och platina i Tyskland.

Idag ä Icona Pop officiellt en av de tre svenska artister, efter Avicii och Swedish House Mafia, som någonsin sålt platina i USA med en singel. Popduon har sedan 2012 sin bas i LA och i New York och 2018 skapade tjejerna, tillsammans med designern Ida Klamborn, en specialdesignad t-shirt med namnet ”MissLyckad” där budskapet var att belysa sociala mediers negativa inverkan på unga kvinnor och uppmuntra alla att trivas med sig själva.

#närmusikentystnar

Utöver dessa framstående och starka kvinnor som vi nämnt här ovan har vi många, många fler kvinnor som strider för kvinnans roll i musikbranschen. I samband med #metoo, som är en hashtag inom sociala medier för att uppmärksamma sexuella trakasserier mot kvinnor, skapades även upproret #närmusikentystnar.

I upproret delar 2192 starka kvinnor om situationen i den svenska musikbranschen och i upproret finns kvinnor som arbetar som artister, sångare, låtskrivare, managers, DJ:s, musiker, producenter, och många andra yrkeskategorier inom musiken. Dessa kvinnor delade i upproret med sig av sina historier om övergrepp, sexism och tystandskulturen som dessutom fick stor uppmärksamhet runt om i Sverige.

4 Responses to Musikprojektet för kvinnor

  1. Josephprona says:

    Gultekin Ben Gultekin Ben

  2. Davidcet says:

    Менеджер маркетплейсов: обучение

    – курсы бесплатно и платно по работе с маркетплейсами Велдберис, Озон, Yandex.Market и так далее, и освоение профессии для начинающих с нуля “Менеджер маркетплейсов”, на курсах обучат аналитике, различные форматы продвижения товаров уже сразу после курса, получите востребованную профессию в дистанционном формате и получите навыки и практику в интернет-маркетинге, чтобы зарабатывать деньги и оказывать помощь предпринимателям; на обучении вы узнаете все: оформление и продвижение карточек, выстраивание стратегии продвижения, работа с поставщиками, нюансы площадок, после окончания обучения выдаётся сертификат, цены указаны по ссылке.

Leave a Reply

Your email address will not be published.