Gitarrsträngar

Gitarren har många delar, men en av de kanske allra viktigaste är strängarna på gitarren. Det är dessa som man spelar på och det är strängarna som med sina vibrationer ger upphov till alla olika ljud som i sin tur skapar musik. När man ska köpa nya gitarrsträngar kan man dock inte välja vilka som helst.

Det finns många olika typer av strängar till gitarrer. Olika gitarrer behöver olika strängar. Det är främst tjockleken som skiljer sig åt men även materialet de är gjorda av och den brukar anges i tum. När man köper strängar utgår man oftast från den tunnaste strängen (E-strängen). Det räcker alltså att man vet vad E-strängen ska ha för tjocklek när man ska köpa nya strängar till sin gitarr.

De absolut vanligaste material som strängar tillverkas av är nylon och stål. Det är också så de två vanligaste gitarrerna heter; stålsträngad gitarr och nylonsträngad gitarr. Materialet påverkar det ljud som gitarren kommer att ge ifrån sig. Exempelvis är nickel och stål ultimat för elgitarrer medan de tjocka strängarna på en nylonsträngad gitarr är inlindade i en blandning av zink och koppar.

Rent ljudmässigt föredrar många de lite tjockare strängarna eftersom ljudet då blir lite “tjockare” och håller längre. Tjockare strängar är dock lite svårare att spela på. Därför brukar nybörjare rekommenderas att spela med tunnare strängar. Även om man vill testa att spela med tjockare strängar bör man tänka på att inte alla gitarrer är byggda för tjocka strängar. En gitarr som inte är gjord för att användas med tjocka gitarrsträngar kan förstöras om man använder dem eftersom de tjocka strängarna sliter mer på gitarrens hals.

Nylonsträngar brukar kategoriseras utifrån tryck eller tension som det heter på engelska. De fyra vanligaste är extra hard tension, hard tension, standard tension och low tension. Det bästa om man är osäker är att ta med sin gitarr till en musikaffär och helt enkelt fråga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *