Musikens historia
Musik är något som troligtvis har funnits i alla tider och man vet inte riktigt vad det är bra för ur en evolutionär synpunkt förutom att underhålla. Men kanske är det för oss människor en förutsättning för att leva, för vad vore egentligen livet utan musik? Troligtvis mycket, mycket tråkigare.
Arkeologer har hittat fynd som troligtvis har använts som instrument redan av paleolitiska bosättningar, alltså bosättningar som levde under äldre stenåldern. Man har bland annat hittat flöjter och ben samt räfflade ben som troligtvis har använts som skrapinstrument, det vill säga att ljudet har framställts genom att man har skrapat på benet.
Redan i de tidigaste kulturerna verkar musiken ha spelat en viktig roll. I det antika Grekland var episka dikter och så kallade dityramber ett vanligt inslag och i Mesopotamien framfördes det och skrevs ner hymner som användes i religiösa sammanhang. Dessutom har man hittat dokument som har använts som instruktioner vid exempelvis stämning av olika stränginstrument såsom harpa och lyra.
Den västerländska konstmusikens historia är starkt influerad av grekisk och arabisk musik och ett viktigt inslag i musikens framväxt har varit inom kyrkan. Där har sången alltid varit ett viktigt inslag vid religiösa sammanhang vid exempelvis bedja och begravningar.
Under renässansen växte den typiskt klassiska musiken fram och stora namn som fortfarande är kända över hela världen producerade musik såsom Bach, Vivaldi och Beethoven.
Det har alltid varit typiskt under musikens historia att den har förändrats genom åren vilket inte minst kan märkas bara de senaste årtiondena i västvärlden. Det är exempelvis en stor skillnad mellan den musik som finns idag och den musik som fanns på 1970-talet. I många kulturer vill man dock bevara sin musik och i Sverige finns det fortfarande många sammanhang där typisk svensk folkmusik framförs. Den är dock inte speciellt gammal om man ser till musikens historia genom åren.
Svensk musikhistoria
Den svenska musikhistorien är en lång och intressant sådan. Från Folkmusik till populärmusik, från ABBA till Avcii, från att endast vara långa landet lagom till att bli en av världens största musikexporter världen över är Sverige idag en viktig nämnare inom den moderna musikens historia världen över.
Folkmusiken
Musiken har sedan forntid funnit i Sverige och tros ha förekommit både som någon form av instrumentspelande men även som ljudsignaler. Efter forntiden har under de följande århundradena nya genrer, instrument och influenser förts in i landet men har även utvecklats inhemskt i form av folkmusik.
Den första musiken som man kartlagt i svensk musikhistoria är den så kallade folkmusiken. Folkmusiken som var populär från 1600-talet fram till 1800-talet uppstod i landsbygden runt om i landet. Det är okänt vem upphovsmannen till folkmusiken var, men med största sannolikhet uppstod de av gemensamma stämmor och spred sig sedan via handelsvägarna.
Klassisk musik i Sverige
Den klassiska musiken kom att uppmärksammas i Sverige under sent 1700-tal. Här var den kände barocktonsättaren Johan Helmich Roman som är den mest omtalade, men det var främst Joseph Martin Kraus som dominerade den klassiska epoken.
Jazzfeber i Sverige
Det är dock inte förrän år 1950 som den svenska musikhistoria får sig ett rejält uppsving. Från USA kom den svängiga Jazzen till Sverige och skapade stor hysteri. Inom Jazz-genren var det Alice Babs och Monica Zetterlund som dominerade och blev väl kända runt om i världen. Andra välkända namn inom denna musikkategori var Arne Domnérus, Rune Gustafsson, Lars Gullin, Rolf Ericson och Bengt-Arne Wallin.
Dansbanden växer fram
Under tidigt 70-tal började dansbanden växa fram. Till denna genre tillhörde dansvänlig musik och anpassades för pardans. Inom dansbandsgenren fann vi kända namn som Matz Bladhs, Sven-Ingvars, Thorleifs – men framförallt Vikingarna med Christer Sjögren i spetsen. Senare kom även Arvingarna och Barbados att bli kända dansband-band och intresset för dansband lever än idag kvar.
Svensk populärmusik från 70-80-talet
Efter att Jazzhysterin avtog kom svensk populärmusik att få stor betydelse för Sverige. Blue Sweden, med Björn Skift som frontman, kom 1974 att klättra upp till första platsen på den amerikanska singellistan med den välkända låten ”Hooked on a Feeling”. Men det var inte bara Blue Sweden och Björn Skifts som dominerande under denna tid. Vår tids största musikgrupp ABBA var utan tvekan 70-talets världsledande musikgrupp och satte Sverige på världskartan.
Från världsledande ABBA kom sedan den populära popduon Roxette att från slutet av 80-talet att ta över stafettpinnen. Roxette, som sedan 80-talet sålt över 75 miljoner skivor världen över, firade år 2014 – 2016 30-årsjubileum med en lång världsturné – som sålde slut på majoriteten av arenorna runt om i världen.
I början av 80-talet kom den svenska hiphopen att slå igenom. Musikenstilen HipHop, som växte fram ur den svarta subkulturen i New York under 1970-talet, kom att få stor betydelse i den svenska kulturen och idag är det välkända namn som Timbuktu, Feven och LoopTrop som dominerar i genren.
Sverige blir en av världens ledande musikexporter
Även 90-talet var en guldålder för den svenska musikindustrin. Med internationella framgångar, som Robyn, Ace of Base och Meja, kom även Sverige att under år 1997 att klättra upp på tredje plasten, efter USA och Storbritannien, bland musikexporterande länder i världen.
Och historien tar inte slut där. Musiken utvecklas och finner nya influenser. Hårdrock får en stor betydelse för svensk musikindustri och lika så schlager. Under tidigt 2000-tal började även House att växa fram och Swedish House Maffia kom att bli våra första stora Housegrupp. Även Avicii kom att bli en av våra mest omtalade och älskade musiker världen över.
Vår tids mest omtalade låtskrivare och producent
Sverige är inte bara i framkant när det kommer till våra artister. Även låtskrivare och producenter har satt stor inverkan runt om i världen. En av våra största och mest omtalade låtskrivare och producenter är Max Martin. Martin som bland annat står bakom Justin Timberlakes populära låt ”Can’t stop this feeling” från 2016, har även arbetat aktivt med både Taylor Swift, Katy Perry, Maroon 5 och P!nk. Dessutom är Max Martin även upphovsmannen bakom Britney Spears stora genomslag.
Gultekin Ben Gultekin Ben
Обучение менеджеров маркетплейса https://обучение-менеджер-маркетплейсов.рф
– курсы бесплатно и платно по работе с маркетплейсами ВБ, Озон, Yandex Market и и другими, и освоение работы для начинающих новичков с нуля “Менеджер маркетплейсов”, на обучении обучат аналитике, разные форматы продвижения магазинов уже сразу после курса, освойте популярную профессию дистанционно и изучите навыки и практику маркетинге, чтобы зарабатывать деньги и помогать бизнесменам; на курсах вы узнаете все: работа с карточками товаров, создание стратегии продвижения, взаимодействие с поставщиками, нюансы площадок, после завершения профессионального курса вы получаете диплом, стоимость указаны по ссылке.