Inspelningsstudion

När man har kommit igång med sin musikkarriär och har lyckats skriva ihop ett par låtar är det dags att söka sig till inspelningsstudion. Inspelningsstudion är för musiken vad tryckeriet är för boken. Det är här ens musiktalanger förevigas och spelas in.

Inspelningsstudion är en lokal som innehåller olika tekniska apparater och utrustning och som är särskilt anpassad för att spela in ljud. Studion är ofta anpassad för att ljudet ska bli så bra som möjligt när man spelar in. Exempelvis är det ofta en speciell akustik i rummet och det är ofta isolerat från närliggande rum, både för att inte släppa ut ljud men också för att ljud utifrån inte ska nå in i studion.

Det är vanligtvis fler än ett rum i en inspelningsstudio vilket man ibland kan se i vissa filmer där ljudteknikerna sitter på ena sidan av glaset medan musikerna står på andra sidan. Musikerna spelar helt enkelt upp musiken i studion medan ljudteknikerna sitter på andra sidan glaset och ser till så att ljudet blir så bra som möjligt. De kan också hjälpa till och säga till om något behöver ändras i artisternas framförande.

Efter att man spelat in ljudet, bearbetas det och brukar mixas. Då kan man förbättra eventuella felaktigheter och dåliga ljud innan de digitala musikfilerna tas fram. Man ser bland annat till att ljudnivån anpassas på ett korrekt sätt mellan instrumenten. Exempelvis behöver ofta sången höjas något och trummorna sänkas för att man överhuvudtaget ska kunna höra låttexten. När musiken slutligen har mixats klart överförs det till valfritt format och brukar även brännas ner på cd-skiva.

Har man inte tillgång till egen inspelningsstudio så finns det möjlighet att låna eller att mot betalning spela in sin skiva i en riktig studio med riktiga ljudtekniker. Är man intresserad är det lätt att hitta på internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.